"Муніципальна няня" тепер і для ВПО: особливості програми

Вже декілька років в Україні діє програма "муніципальна няня", коли держава відшкодовує частину витрат на користування послугами няні. Незважаючи на достатньо привабливі умови, послуга не користується великим попитом. Наприклад, за минулий рік по неї звернулися тільки 1,5 тисячі сімей.

Саме тому на початку червня 2024 року Кабінет міністрів розширив дію програми "муніципальна няня" на внутрішньо переміщених осіб та тих, хто проживає на територіях, де не працюють дитячі садочки.

"Тепер у всіх тих батьків, які переїхали з постраждалих громад і самі виховують дітей, без підтримки рідних і близьких, є можливість отримати гроші від держави на фінансування послуг няні. Бо потрібно працювати, перенавчатися, щоб утримувати родину, а це дуже непросто зробити, коли поруч з тобою нікого близького. Ця послуга для тих, кому вона справді потрібна", – каже заступниця міністерки соціальної політики України Уляна Токарєва.

Юристка правозахисної організації "Донбас SOS" Наталія Юрлова в коментарі "ОстроВу" також зазначила, що про послугу "муніципальна няня" знають небагато українців.

"Послуга "муніципальна няня" функціонує вже давно в Україні, але про неї дійсно мало знають. Мало родин користуються цією послугою, і зареєстрованих муніципальних нянь небагато. А це  послуга компенсації від держави за догляд за дитиною", – говорить вона.

Наразі відомо, що програма діє на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення.

"ОстроВ" розбирався, наскільки просто можна стати учасником програми "муніципальна няня" та які є обмеження.

Про програму

Родина, яка має право і бажання скористатися послугою, може самостійно обрати людину, яка надаватиме послуги няні, а держава – частково відшкодує вартість надання цих послуг.

"Якщо говорити загально, то "муніципальна няня" – це послуга компенсації від держави догляду за дитиною до досягнення певного віку. Це робиться для підтримки батьків дитини. Користуючись послугою "муніципальна няня", держава надає компенсацію, надає можливість батькам дітей працювати. Важливо зазначити, що для внутрішньо переміщених осіб надається послуга по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку. Для батьків, які проживають у зоні бойових дій, догляд здійснюється за дитиною до досягнення шестирічного віку", – зазначає юристка Наталія Юрлова.

Для того, щоб стати "муніципальною нянею" потрібно або зареєструватися як фізична особа-підприємець, або зареєструвати як юридичну особу.

Отже, "муніципальною нянею" може бути:

- фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91). Така няня може забезпечувати догляд одночасно не більш як за трьома дітьми з однієї чи різних сімей.

- юридична особа (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10) фізична особа- підприємець – може доглядати одночасно не більше 6-ти дітей з однієї чи різних сімей.

"Муніципальною нянею" не можуть бути родичі першого ступеня споріднення (тобто батьки).

"Але може бути другий ступінь споріднення (тітки, дядьки) або інші люди, які готові доглядати за дітьми і мають відповідну освіту або досвід. Наприклад, бабуся не належить до першого ступеня споріднення, тому вона також може бути муніципальною нянею", – пояснює Наталія Юрлова.

Із "муніципальною нянею" укладається договір у письмовій формі. У ньому зазначаються назва послуги, її обсяг, конкретні заходи, які здійснює няня, кількість годин надання послуги за місяць. Також вказується інформація про дітей, за якими здійснюється нагляд, інформація про особу, яка буде його здійснювати, умови, строк надання послуги, вартість, порядок оплати, відповідальність сторін і місце проживання заявника і "муніципальної няні".

Хто може скористатись послугою

Послугою "муніципальна няня" можуть скористатися батьки, опікуни дитини, які доглядають за:

1) дитиною до трьох років, якщо один із батьків (опікунів) є внутрішньо переміщеною особою;

2) дитиною до шести років, якщо один із батьків (опікунів) є особою з інвалідністю I чи II групи;

3) дитиною до шести років, яка разом із батьками (опікунами) проживає на території, де неможливо забезпечити відповідно до рішень військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування функціонування закладів дошкільної освіти, необхідних для реалізації державних гарантій безпечного освітнього процесу в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду);

4) дитиною з інвалідністю до шести років; дитиною до шести років, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня; дитиною до шести років, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, якій ще не встановлено інвалідність.

Додаткові умови для ВПО

Батьки з числа ВПО або ті, хто проживає на територіях, де садочки не працюють, мають право скористатися послугою "муніципальна няня", якщо відповідають хоча б одній із таких умов:

- працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством;

- забезпечують себе роботою самостійно (як фізична особа-підприємець);

- здійснюють перепідготовку або підвищення кваліфікації;

- перебувають на обліку як безробітні не більш як шість місяців;

- беруть участь у громадських роботах;

- беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України.

Крім того, батьки повинні не перебувати у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

"Додам також, що якщо мати або батько офіційно виходять працювати, то в такому випадку відпустка по догляду за дитиною до трирічного віку автоматично припиняється. Також батьки-внутрішньо переміщені особи або батьки, які проживають на території, де садочки не функціонують, вони  мають працювати. Це може бути за трудовим договором або контрактом, або на інших умовах, передбачених законодавством, або ж самозайняті особи, зареєстровані як ФОП. Також батьки можуть навчатися, здійснювати перепідготовку або підвищення кваліфікації, або брати участь у громадських роботах чи заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та забезпечення держави під час збройної агресії РФ проти України", – пояснює юристка "Донбас SOS".

Разом з тим вона не вважає, що ці додаткові умови для ВПО є обмеженням. За її словами, послуга "муніципальної няні" покликана створити можливість батькам працювати.

"Внутрішньо переміщені особи потребують додаткової підтримки від держави, яка проявляється у допомозі на проживання. І щоб отримувати допомогу на проживання, потрібно працювати. Для цього дитина має перебувати під доглядом в садочку або ж під доглядом няні. Але якщо садочки не працюють, то відповідно дитину туди неможливо відправити. Часто матері сидять з дитиною, доглядають за нею вдома і не можуть працювати. У таких ситуаціях внутрішньо переміщені особи, які проживають у зоні бойових дій, будуть обмежені в отриманні допомоги на проживання, якщо вони не працевлаштовані. Саме послуга муніципальної няні покликана створити можливість батькам працювати. Це також можливість легалізувати роботу нянь, які вже надають такі послуги. Загалом, це позитивна програма як для внутрішньо переміщених осіб, так і для нянь", – сказала вона в коментарі "ОстроВу".

Компенсація

Розмір компенсації становить 100% мінімальної заробітної плати в Україні, встановленої станом на 1 січня відповідного року. Зараз це 7100 гривень на місяць.

Батьки чи опікуни отримують компенсацію за кожну годину догляду за дитиною муніципальною нянею. Максимальна тривалість – 165 годин на місяць, саме за таку кількість годин на місяць можна отримати 7100 гривень.

Якщо ж няня-ФОП доглядає за трьома дітьми, то сума відшкодування становить 21 300 гривень це граничний розмір при повній завантаженості.

Компенсацію за послуги "муніципальної няні" виплачують щомісяця до 10-го числа на вказаний під час подання документів рахунок.

Сума відшкодування надається батькам, які потім перераховують ці гроші на рахунок фізичної або юридичної особи. Важливо зазначити, що батьки можуть платити няні і більшу суму.

"Ми знаємо, що, наприклад, в Києві послуги няні набагато більше оцінюють. Тому батьки можуть просто доплачувати іншу суму, якщо вона більша. Вони 7100 отримують із державного бюджету, а безпосередньо няні на руки (рахунок) вони можуть перераховувати і більшу суму", – зазначає Наталія Юрлова.

За словами юристки, офіційна реєстрація няні як ФОП дозволить вивести цю сферу з тіні: вони зможуть офіційно працювати, сплачувати податки і мати трудовий стаж.

"Від себе додам, що це, насправді, дуже гарна програма, тому що дозволить няні здійснювати офіційну діяльність, дозволить зараховувати цю діяльність до стажу. Ми знаємо, що зараз няня – це достатньо популярна послуга. Проте здебільшого ці няні ніяк не зареєстровані, вони не сплачують податки і, відповідно, не набувають собі страхового стажу. І саме ця послуга буде корисною як для батьків дітей, які бажають працювати і бажають знаходити час на роботу, незважаючи на те, що в них маленька дитина, так і для людей, які готові надавати послуги догляду за дітьми", – вважає вона.

Алгоритм дій

Юристка "Донбас СОС" Наталія Юрлова каже про наступний алгоритм дій для батьків, які хочуть  скористатися послугою "муніципальна няня":

  1. Батькам потрібно знайти "муніципальну няню". Якщо няня у сім'ї вже є, потрібно поговорити з нею про реєстрацію як ФОП або юридична особа.
  2. Укласти з "муніципальною нянею" договір у письмовій формі.
  3. Батьки або опікуни звертаються до ЦНАПу або до органу соціального захисту населення з заявою та пакетом документів (документи можна подати онлайн).

"Потрібно виходити з того, де проживає сім'я. Якщо це населений пункт, де є ЦНАП, тоді звертаємося до ЦНАПу. Якщо ЦНАП не створений, звертаємося до органу соціального захисту населення. Якщо йдеться про сільську чи селищну територіальну громаду, тоді звертатися потрібно до уповноваженої посадової особи виконавчого органу", – уточнює Наталія Юрлова.

  1. Щомісяця до 5-го числа треба надавати підтвердження здійснення догляду за дитиною (акт про надання послуги "муніципальна няня") та витрати на оплату муніципальної няні.

"Це може бути акт про надану послугу муніципальної няні, виписка з банківського рахунка, касовий чек, товарний чек або розрахункова квитанція. Якщо няня зареєстрована як фізична особа підприємець, вона має надавати акт про виконані послуги", – зазначає юристка "Донбас СОС".

Необхідні документи

Зазначимо, що батьки можуть подати заяву та документи як у паперовій, так і в електронній формі. Заяву та відомості, які подаються в електронній формі, потрібно підписати кваліфікованим електронним підписом. Електронну заяву можна подати через сайт Мінсоцполітики.

Перелік необхідних документів:

1) заява про надання компенсації послуги "муніципальна няня";

2) заява про перерахування коштів для компенсації послуги "муніципальна няня" із зазначенням рахунка в банку;

3) копія договору між заявником та муніципальною нянею (якщо документи подаються онлайн – відскановану копію договору);

4) документи, що підтверджують витрати на оплату послуги "муніципальна няня" (виписка з банківського рахунка, касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція);

5) копія свідоцтва про народження дитини;

6) копія паспорта заявника, або документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземців та осіб без громадянства);

7) копія документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

8) якщо над дитиною встановлено опіку – подається копія відповідного рішення;

9) якщо у дитини встановлена інвалідність, або дитина має тяжкі захворювання – надається копія висновку МСЕК або копія довідки про захворювання;

10) якщо батькам (одному з них) встановлена інвалідність – надається копія довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності.

Батькам із числа ВПО та тим, хто проживають на територіях, де в умовах воєнного стану садочки не працюють, додатково треба подати:

- копію документа з основного місця роботи, що підтверджує зайнятість кожного з батьків та не перебування їх у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;

- копію довідки про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7) (для ФОПів);

- копію довідки про перебування на обліку в статусі безробітного у центрі зайнятості (якщо батьки (опікуни) чи один із них перебувають на обліку як безробітні);

- копію ваучера з центру зайнятості або довідки з місця проходження навчання/перепідготовки/підвищення кваліфікації;

- копію рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради про припинення діяльності закладів дошкільної освіти (у разі розміщення такого рішення на сайтах селищної або міської ради, підтвердження не надається).

Рішення про призначення компенсації або про відмову в її наданні мають ухвалити протягом десяти робочих днів. Протягом трьох робочих днів заявника про це проінформують письмово або в електронній формі.

Заявнику послуги може бути відмовлено у разі подання неповного пакета документів, відсутності інформації про "муніципальну няню" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб і якщо отримувач послуги не відповідає вимогам програми.

Потенціал програми

Згідно з даними Мінсоцполітики, на цей рік у державному бюджеті закладено можливість оплатити "муніципальну няню" для 3 тисяч українських родин.

На наступний рік планується збільшити фінансування вдвічі і надати можливість користатися цією послугою аж 6 тис. родинам.

"Тобто фінансування є. У державному бюджеті на 2024 рік передбачено фінансування. І ми закликаємо як у себе в організації, коли ми комунікуємо з людьми, так і через ваш ресурс, щоб внутрішньо переміщені особи і жителі територій, де в умовах воєнного стану садочки не працюють, користувалися цією послугою. Треба поширювати інформацію про програму, бо багато сімей не знають про таку можливість. Няні не повинні боятися здійснювати цю діяльність офіційно. Достатньо зареєструватися як ФОП, це можна зробити просто через "Дію". Все покроково передбачено законодавством, нічого складного немає", – закликає юристка "Донбас СОС" Наталія Юрлова.

"Це дуже позитивна програма. Вона надає можливість офіційного працевлаштування для нянь, реєстрації як фізична особа-підприємець, сплати податків і отримання трудового стажу. Для батьків це компенсація з державного бюджету, що також позитивно", – додає вона.

 

Статті

Донбас
07.07.2024
17:38

Як "бойові буряти" з приазовськими греками навіки побраталися. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня допитливі читачі могли за пафосними заголовками публікацій ЗМІ окупованого Донбасу побачити реальну картину "поліпшення життя" в "народних республіках". Для цього навіть не треба було вчитися езопової мови або читати між рядків....
Країна
05.07.2024
12:15

"Муніципальна няня" тепер і для ВПО: особливості програми

Тепер у всіх тих батьків, які переїхали з постраждалих громад і самі виховують дітей, без підтримки рідних і близьких, є можливість отримати гроші від держави на фінансування послуг няні
Країна
04.07.2024
10:23

Земельна реформа, рейдери, війна і не тільки… Про що не мовчать фермери прифронтової Дніпропетровщини

Що насторожує в цій реформі? Під час війни можливість концентрувати в одних руках до 10 тис гектарів землі – погана історія. Уявіть, що аграрій скупить ці 10 тисяч в одній громаді. Це породжує монополію, монополія –  корупцію.
Всі статті